Logga in här

Rågpizza

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 26 st har redan röstat

Ingredienser

3 –4 portioner

Deg

  • 1 1 ⁄4 dl vatten, 37 grader
  • 15 g jäst
  • 1 ⁄2 tsk salt
  • 1 ⁄2 tsk socker
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk olivolja

Tomatsås

  • 3 ⁄4 dl tomatpuré
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk oregano
  • salt och svartpeppar

Fyllning

  • 2 stora rödlökar
  • 1 msk olivolja
  • 1 nypa salt svartpeppar
  • 1 tsk socker
  • 10 cocktailtomater
  • 300 g lagrad prästost
  • 10 valnötter
  • färsk oregano

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke och häll på vatten. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop degen. Låt jäsa i 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en plåt.
  3. Rör ihop allt till tomatsåsen. Skala och skär löken i tunna skivor. Stek den i en panna med olivolja i 2–3 minuter. Tillsätt salt, peppar och socker och låt sjuda under lock i 2–3 minuter och sedan utan lock i ytterligare ett par minuter.
  4. Knåda degen till en rund bulle och kavla eller dra ut den till en pizza, cirka 30 centimeter i diameter. Lägg över den på ett bakplåtspapper.
  5. Bred ut tomatsåsen på pizzan och fördela ut rödlöken. Dela tomaterna i halvor och lägg på dem. Riv osten, strö den över pizzan och toppa med hackade valnötter och färsk oregano.
  6. Lägg över pizzan på den heta plåten och grädda den i cirka 15 minuter.