Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rådjursstek med senapspotatis – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Laga en stek till nyår! Det är enklare än man tror och går fint att laga i både stekpanna och ugnen. Det här receptet på rådjursstek med krämigt god potatis tillagas i stekpanna.

Fler recept på festlig mat till nyår hittar du här

Ingredienser

4 portioner
  • 1 rådjursstek (uppbunden)
  • 2 bakpotatisar
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk plockad/hackad timjan
  • 2 msk kalvfond
  • 2 dl grädde
  • 1 msk dijonsenap
  • 4 majrovor (mellanstora)
  • 1 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 huvud romansallad
  • 4 morötter med blast
  • 1 msk stjärnanis
  • 1/2 msk kummin
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 1 grönsaksbuljong
  • smör
  • salt och svartpeppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Skala morötterna.
  3. Koka upp grönsaksbuljong med stjärnanis, kummin och timjan. Salta. Koka morötterna genommjuka i buljongen. Lyft sedan upp morötterna och dela på mitten innan servering.
  4. Salta och peppra rådjurssteken. Stek i en gjutjärnspanna med smör tills den får en gyllenbrun färg runt om.
  5. Lägg steken på ett galler och baka i ugnen tills den får en innertemperatur på 58 grader. Ta sedan ut och låt den vila i minst 10 minuter innan servering.
  6. Bryt loss bladen en och en från spetskålen. Kasta de yttre bladen och koka de innersta bladen i saltat vatten i 3 minuter. Lyft sedan upp och torka och peppra innan servering.
  7. Tranchera rådjurssteken och värm kålbladen och morötterna i ugnen innan servering. Servera med den picklade majrovan och senapspotatis.
  8. Picklad majrova:
  9. Skala och koka majrovan i saltat vatten tills den är genommjuk, cirka 20-30 minuter.
  10. Koka upp ättika, socker och vatten och dra sedan av från värmen. Dela de kokta majrovorna på mitten och lägg ner i ättikslagen.
  11. Senapspotatis:
  12. Värm upp en stekpanna. Hacka schalottenlök, vitlök och stek med smör i stekpannan.
  13. Tillsätt grädde, senap och kalvfond. Låt koka ihop under svag värme och omrörning i cirka 4 minuter. Dra sedan åt sidan.
  14. Koka upp saltat vatten.
  15. Tvätta och skala bakpotatisen och skär den i centimeterstora bitar. Koka den tärnade potatisen i det saltade vattnet tills den blir genommjuk, cirka 5-8 minuter.
  16. Vänd ner potatisen i stekpannan med senapsstuvningen. Tillsätt timjan och smaka av med salt och peppar