Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rådjursfilé med ugnsrostade jordärtskockor

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g rådjursfilé
  • 8 jordärtskockor
  • 2 äpplen
  • 150 g messmör
  • cirka 500 g spetskål
  • smör och olja till stekning
  • salt och svartpeppar

Rårörda lingon eller tranbär

  • 5 dl lingon eller tranbär (300 g)
  • 2 dl rårörsocker

Så här gör du

  1. Råröda lingon eller tranbär: Rensa lingonen eller tranbären. Lägg dem gärna i vatten, så flyter skräpet upp.
  2. Lägg lingonen eller tranbären och sockret i en skål och rör tills bären är mosiga och sockret löst sig. Häll upp på väl rengjorda burkar och sätt på lock. Förvara svalt.
  3. Rådjursfilé: Gnid in köttet med salt och peppar.
  4. Hetta upp rikligt med smör och olja i en stekpanna och stek köttet på medelvärme. Efterstek eventuellt i ugnen på 150 grader i cirka 10 minuter. Innertemperaturen ska vara 55 grader när köttet är klart. Låt vila.
  5. Värm ugnen till 175 grader.
  6. Skala jordärtskockorna. Häll lite olja i en ugnsform, lägg i skockorna och ugnsrosta dem tills de är mjuka och fått färg, cirka 30 minuter. Ta ut och skär dem i fyra klyftor.
  7. Skär äpplena i fyra klyftor och ta bort kärnhusen.
  8. Hetta upp smör och olja i stekpannan och fräs skockorna och äppelbitarna på medelvärme i cirka 4 minuter tills äpplena fått färg och blivit lite genomskinliga. Tillsätt messmöret och låt det bli karamelliserat.
  9. Skär spetskålen i centimetertjocka strimlor. Lägg dem i stekpannan och blanda runt någon minut.
  10. Skiva köttet och servera med spetskålen och jordärtskocks- och äppelblandningen. Garnera med lingon eller tranbär och gärna lite friterad lök.