Rådjursfilé med ugnsrostade jordärtskockor

Foto: Martin Löf
Rådjur, spetskål, äpple, lingon och jordärtskockor. Det här kan man laga helt på färska råvaror, om man gör det på höstkanten. Ur boken Morberg lagar vilt (Bonnier fakta). Av Per Morberg.
Ingredienser
4 portioner
- 600 g rådjursfilé
- 8 jordärtskockor
- 2 äpplen
- 150 g messmör
- cirka 500 g spetskål
- smör och olja till stekning
- salt och svartpeppar
Rårörda lingon eller tranbär
- 5 dl lingon eller tranbär (300 g)
- 2 dl rårörsocker
Så här gör du
- Råröda lingon eller tranbär: Rensa lingonen eller tranbären. Lägg dem gärna i vatten, så flyter skräpet upp.
- Lägg lingonen eller tranbären och sockret i en skål och rör tills bären är mosiga och sockret löst sig. Häll upp på väl rengjorda burkar och sätt på lock. Förvara svalt.
- Rådjursfilé: Gnid in köttet med salt och peppar.
- Hetta upp rikligt med smör och olja i en stekpanna och stek köttet på medelvärme. Efterstek eventuellt i ugnen på 150 grader i cirka 10 minuter. Innertemperaturen ska vara 55 grader när köttet är klart. Låt vila.
- Värm ugnen till 175 grader.
- Skala jordärtskockorna. Häll lite olja i en ugnsform, lägg i skockorna och ugnsrosta dem tills de är mjuka och fått färg, cirka 30 minuter. Ta ut och skär dem i fyra klyftor.
- Skär äpplena i fyra klyftor och ta bort kärnhusen.
- Hetta upp smör och olja i stekpannan och fräs skockorna och äppelbitarna på medelvärme i cirka 4 minuter tills äpplena fått färg och blivit lite genomskinliga. Tillsätt messmöret och låt det bli karamelliserat.
- Skär spetskålen i centimetertjocka strimlor. Lägg dem i stekpannan och blanda runt någon minut.
- Skiva köttet och servera med spetskålen och jordärtskocks- och äppelblandningen. Garnera med lingon eller tranbär och gärna lite friterad lök.

Du kanske även gillar
Populära recept