Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rådjursfile med blomkålsbakelse, kantareller och vinsås

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Hösten innebär jakt i våra skogar, både jakten på älg och rådjur likväl som jakten på skogens guld, kantarellen.
Jag erkänner villigt och glatt, jag är ingen kantarellfantast men i liten mängd supergott!
Där emot älskar jag viltkött men denna rätt går lika bra med en bit ryggbiff eller oxfilé.

Ingredienser

4 portion

Blomkålsbakelse

  • 1 st blomkålshuvud
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 40 g nyriven parmesanost
  • 2 st ägg
  • 0,5 st rivet skal av citron
  • salt och vitpeppar efter smak
  • 2 st pressade vitlöksklyftor

Kött

  • 600 g Urbenad rådjurssadel
  • Salt och svartpeppar, rikligt
  • smör till stekningen

Kryddig vinsås med tranbär, se tidigare recept men OBS!!!

  • 1,5 msk viltfond, koncentrerad

Smörstekt svamp

  • 500 g Förvällda kantareller
  • Rejäl klick smör
  • salt och svartpeppar

Så här gör du

  1. Se recept på kryddig vinsås med tranbär. Låt såsen puttra på spisen under tiden du gör övrigt. Byt ut fonden till viltfond! Sätt ugnen på 250 grader. Koka blomkålsbuketterna med salt, ordentligt mjuk. Cirka 15 minuter. Stöt dem till ett mos och rör ner grädde, ägg, citronskal,ost och kryddor. Lägg purén i små formar som på bilden. Grädda i ugnen cirka 25 minuter.
  2. När blomkålen är färdig sänk ugnstemperaturen till 150 grader. Krydda köttet rikligt med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med smör och olja. Stek köttet någon minut på varje sida. Lägg den i en ugnssäker form och sen in i ugnen. Köttet tar du ut när det nått 60 grader, låt det sen vila en stund innan servering!
  3. Stek de förvällda kantarellerna i smör, smaka av med salt och svartpeppar. Ät och njut, jag hoppas inte du blir besviken!