Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rabarbertårta

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 20 st har redan röstat

Ingredienser

8 bitar
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl strösocker

Fyllning 1

  • 600 g rabarber
  • 2 1/2 dl strösocker

Fyllning 2

  • 100 g cream cheese
  • 3 dl vispgrädde
  • Extra garnering:
  • 250 g jordgubbar
  • ätbara ekologiskt odlade rosor

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Klä en springform, 18 cm i diameter, med bakplåtspapper.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljpulver i en bunke.
  4. Smält smöret i en liten kastrull. Ta av från värmen och blanda i mjölken, låt svalna 10 minuter.
  5. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda i smör- och mjölkblandningen. Vänd ner mjölblandningen och vispa ihop.
  6. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter, eller tills den är genomgräddad, känn med provsticka. Låt kallna och skär i tre bottnar med tandad brödkniv.
  7. Fyllning 1. Ansa och skär rabarbern i ca 1/2 cm stora bitar. Blanda rabarber och socker i en rostfri kastrull och låt stå i rumstemperatur tills den saftar sig, ca 30 minuter. Koka på ej för stark värme under omrörning 5-8 minuter. Sila rabarbern. Häll sirapen tillbaka i kastrullen och koka under oavbruten omrörning tills sirapen tjocknar, ca 5 minuter. Spara cirka 2-3 msk av sirapen, blanda resten av sirapen med rabarberbitarna till en marmelad.
  8. Fyllning 2. Vispa cream cheese i en bunke. Tillsätt grädden, 1 dl i taget och vispa till en kräm.
  9. Bred rabarbermarmeladen och 2/3 delar av krämen på två tårtbottnar och lägg ihop dem på ett fat. Toppa med tredje botten. Bred över resten av krämen. Garnera med jordgubbar, skurna i bitar och rosor.
  10. Ringla 2-3 msk sirap över tårtan precis inför serveringen.