Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rabarberparfait

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 13 st har redan röstat

Ingredienser

8 bitar
  • 3 tjocka eller 4–5 smala rabarberstjälkar
  • 1 dl strösocker
  • färskpressad saft av ½ citron

Parfait:

  • 5 dl grädde
  • 5 äggulor
  • 1 ½ dl strösocker

Till garnering:

  • 1 msk hallonpulver

Så här gör du

  1. Ansa rabarbern, skär ½ stjälk i tunna band längs med. Lägg banden i kylen och spara dem till garneringen. Skär resten av rabarbern i tunna skivor (på tvären).
  2. Blanda de tunna skivorna och socker i en kastrull och låt stå cirka 30 minuter, så att rabarbern börjar safta sig.
  3. Häll rabarbern i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning och sjud rabarbern tills den blir mjuk, cirka 15 minuter. Blanda i citronsaften. Låt rabarbern rinna av i en finmaskig sil. Lägg den avrunna rabarbern i en skål och låt kallna. Häll den avrunna rabarbersaften tillbaka i kastrullen och koka ihop tills den tjocknar till såskonsistens, 5–10 minuter. Låt såsen kallna.
  4. Vispa grädden i en bunke, använd elvisp.
  5. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt, använd elvisp. Blanda i den kalla rabarbern. Vänd ner grädden och blanda försiktigt med en gaffel till en jämn massa. Häll parfaitmassan i en bakform (1 ½ liter) klädd med plastfilm. Täck med plastfilm och ställ i frysen över natten.
  6. Temperera parfaiten i kylskåp cirka 10 minuter inför serveringen. Stjälp upp och ta bort plastfilm.
  7. Garnera parfaiten med rabarberband och hallonpulver. Servera med rabarbersåsen.