Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rabarberpaj toppad med frasigt mandelspån

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 15 st har redan röstat

Ingredienser

6 bitar
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 150 g kylskåpskallt smör, tärnat
  • 1 kylskåpskallt stort ägg

Fyllning

  • 500 g späd rabarber
  • 1 1/2- 2 dl socker

Till garnering

  • ca 1 1/2 dl mandelspån
  • 2 msk smör
  • 2-3 msk socker
  • myntablad
  • vaniljglass

Så här gör du

  1. Mät upp vetemjöl och socker i en matberedare monterad med en kniv och kör tills allt blandas. Tillsätt smörtärningar och kör till smulig massa. Tillsätt ägget och kör tills degen formas till en boll. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diametern, så att den kommer lite över kanten. Låt vila i frysen ca 30 minuter.
  2. Värm ugnen till 225 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 minuter.
  3. Ansa och skär rabarber i 3-4 cm sneda bitar. Blanda rabarber och socker och låt stå i rumstemperatur ca 30 minuter, tills den börjar safta sig. Ta upp rabarber och lägg den i pajskalet (vätskan som blir kvar kan du använda t ex till saft)
  4. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Sätt pajen i mitten av ugnen och grädda tills rabarber är mjuk, ca 25 minuter.
  5. Fräs mandelspån i smöret. Blanda i hälften av sockret.
  6. Fördela fraset över pajen, garnera med resten av strösockret och myntablad. Servera med vaniljglass.