Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rabarbermoussetårta på mandelbotten

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 35 st har redan röstat

Ingredienser

12 bitar

Tårtbotten

  • 1 ägg
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk mjölk

Rabarbermousse

  • 6 gelatinblad
  • 1 l skuren späd rabarber
  • 2 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 4 dl vispgrädde

Till garnering

  • 75 g vit choklad
  • 50 g färska hallon
  • citronmeliss
  • florsocker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper över botten på en rund bakform med löstagbar kant, cirka 23 centimeter i diameter. Klipp bort papper som sticker ut. Smörj och bröa formen.
  2. Tårtbotten: Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Blanda och rör ner mandelmjöl, vetemjöl och bakpulver i äggvispet. Rör ner mjölken till en slät smet. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen, cirka 12 minuter. Låt botten svalna. Ta loss kanten och diska den. Torka och klä kanten med plastfolie och kläm fast igen runt tårtbotten.
  3. Rabarbermousse: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten, 5 minuter. Vispa samman äggulor med socker, mjölk och snittad urskrapad vaniljstång i en kastrull. Sjud under omrörning tills vaniljkrämen tjocknar. Låt den svalna. Ta upp vaniljstången.
  4. Lägg rabarber och strösocker i en kastrull och sjud på medelvärme tills rabarbern blivit mjuk. Krama ur och smält gelatinbladen i en glasskål i mikron, 10 sekunder. Blanda gelatinbladen med den mjuka rabarbern under omrörning. Låt det svalna. Vänd ner vaniljkrämen. Vispa grädden mjukt fluffig. Rör ner en 1/3 av grädden och rör om ordentligt. Vänd sedan ner resten av grädden. Bred moussen över tårtbotten. Ställ tårtan i kylen minst 3 timmar tills moussen är fast.
  5. Ta loss kanten på bakformen och lägg tårtan på fat. Smält hackad vit choklad i en avklippt plastspritspåse i ett glas i mikron, cirka 30 sekunder. Förslut påsen och klipp av spetsen. Spritsa chokladen på tårtan i ett gallermönster. Lägg hallon och citronmeliss på ena sidan och sikta över florsocker.