Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rabarberkaka med mandel

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 33 st har redan röstat

Ingredienser

8 portioner
  • 400 g rabarber
  • 1 dl strösocker

Kaksmet:

  • 150 g smör
  • 1 ½ dl strösocker
  • 100 g mald sötmandel
  • 1 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • 1 msk mandellikör

Glasyr:

  • 4 dl florsocker
  • ½–1 msk koncentrerad rabarbersaft eller röd vinbärssaft
  • 2 msk vatten

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Baka rabarber i bitar i en ugnsform med 1 deciliter strösocker i cirka 15 minuter. Låt svalna.
  3. Kaksmet: Smält smöret och låt det kallna. Vispa smöret fluffigt i en bunke. Tillsätt socker, mald mandel blandad med vetemjöl och ett ägg i taget. Smaksätt med mandellikör.
  4. Bred ut hälften av smeten i en smord och bröad pajform. Lägg över rabarbern utan spad och fördela resten av smeten ovanpå. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Låt kallna.
  5. Värm florsocker, saft och vatten i en kastrull under omrörning tills den blir slät. Bred den snabbt över kakan och låt glasyren stelna. Servera eventuellt med vispad grädde. Garnera med syrenblommor eller andra ätbara blommor.