Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rabarbercheesecake – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 65 st har redan röstat

En krämig och lite syrlig cheesecake med rabarber. Ett recept som enkelt går att förbereda någon dag innan den ska serveras. Rabarbercheesecake fungerar lika bra till fikat som till efterrätt eller som alternativ till tårta.

Ingredienser

6 –8 portioner

Botten

  • 200 g digestivekex
  • 1 ägg

Fyllning

  • 6 blad gelatin
  • 300 g rabarber (cirka)
  • 2 dl strösocker
  • eventuellt några droppar röd eller rosa hushållsfärg
  • 6 dl (600 g) crème fraiche
  • 200 g naturell färskost, till exempel Philadelphiaost

Till garnering

  • eventuellt färska, ätliga blommor som violer eller penséer

Så här gör du

  1. Botten: Krossa kakorna till ganska fina smulor i en mortel eller matberedare.
  2. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en smulig massa. Tryck ut i ett jämnt lager i en form med löstagbar kant, cirka 22 centimeter i diameter.
  3. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 8–10 minuter eller tills bottnarna börjar få färg. Låt svalna lite.
  4. Fyllning: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
  5. Hacka rabarbern i centimetertjocka bitar och låt koka mjuka i en kastrull tillsammans med cirka en fjärdedel av sockret.
  6. Vispa ihop till en kompott och färga eventuellt med några droppar röd hushållsfärg om färgen är för grönaktig. Dra kastrullen från spisen och vispa ner 2 av gelatinbladen. Vispa tills gelatinbladen smält och ställ kompotten åt sidan.
  7. Blanda ihop resten av sockret med crème fraiche och färskost.
  8. Hetta upp cirka 1 deciliter av blandningen i en kastrull på spisen. Dra kastrullen från spisen när blandningen börjar ryka och vispa ner resten av gelatinbladen. Vispa ihop den varma blandningen med resten av färskostsmeten och häll den i formen.
  9. Klicka i rabarberkompotten i formen och dra runt med en kniv för att bilda ett marmorerat mönster. Ställ in i kylen och låt stelna i minst 3–4 timmar.
  10. Lossa tårtan ur formen genom att skära med en kniv längs insidan av kanten.