Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rabarberbullar med vanilj

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

20 stycken
  • 50 g jäst för söta degar
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • cirka 8 dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk stött kardemumma
  • 125 g rumsvarmt smör
  • ½ tsk salt

Fyllning:

  • 75 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk vaniljsocker
  • cirka 350 g rabarber
  • ½ dl strösocker
  • 1 msk potatismjöl

Till pensling och garnering:

  • 1 ägg
  • pärlsocker
  • eventuellt florsocker

Så här gör du

  1. Smula jästen i degbunken och tillsätt kall mjölk och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt socker, vetemjöl, kardemumma, smöret i klickar och salt under tiden degen arbetas i köksmaskinen tills den släpper bunkens kant, i cirka 10 minuter. Plasta degbunken och låt den jäsa i minst 1 timme i rumstemperatur eller ställ in i kylen över natten.
  2. Ta fram degbunken och ställ den i rumstemperatur i 1 timme om den jäst i kylen. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Kavla ut den till en rektangel, cirka 35 × 45 centimeter.
  3. Fyllning: Blanda smör och vaniljsocker. Bred smöret över degplattan. Ansa, skölj, torka av och skiva rabarberstjälkarna i tunna skivor och blanda med socker och potatismjöl i en skål. Fördela över degen. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle och skär den i 2 centimeter breda bitar. Lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper, cirka 10 bullar per plåt.
  4. Sätt ugnen på 240 grader. Låt bullarna jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 6–8 minuter. Låt dem svalna på plåten någon minut och sedan på bakgaller. Strö över florsocker vid serveringen.