Quinoasallad med brysselkål och pumpakräm

Foto: Ove Lindfors
Ingredienser
4 portioner
- 2 apelsiner
- olivolja
- flingsalt
- nymald peppar
- 1 1/4 dl mandel
- 2 dl röd quinoa
- 250 g brysselkål
- 1/2 tsk spiskummin
- 1/4 tsk paprikapulver
- 1/4 tsk mald ingefära
- 1 1/2 dl strimlade dadlar
- 150-200 g fetaost
- kärnor från 1 granatäpple
Pumpakräm
- 1/2 butternutpumpa, ca 700 g
- 3 msk pressad apelsinsaft
- 1 msk olivolja
- 1 tsk spiskummin
- 2 krm cayennepappar
- salt
Så här gör du
- Skär hinnfria klyftor av apelsinerna, pressa saften ur hinnorna. Spar saft till pumpakrämen. Blanda resterande saft med 2 msk olivolja, salt och peppar. Ställ vinägretten åt sidan.
- Grovhacka hälften av mandeln. Rosta både hel och hackad mandel i en torr panna. Blanda i 1 tsk flingsalt. Ställ åt sidan.
- Koka quinoan enligt förpackningen. Låt ånga av.
- Dela brysselkålen i halvor. Råstek den några minuter i olivolja i en stekpanna. Blanda i kryddorna mot slutet.
- Ta pannan från värmen. Blanda i quinoa, dadlar, apelsinklyftor och vinägrett. Smaka av med salt.
- Lägg upp och strö på smulad fetaost, saltrostad mandel och granatäppelkärnor. Servera med pumpakrämen.
- Pumpakräm: Skala pumpan och skär i bitar. Koka mjuk i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och låt kallna. Mixa pumpa, apelsinsaft, olivolja och kryddor. Smaka av med salt.

Du kanske även gillar