Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Quinoa- & sötpotatisburgare med pepparrotsgräddfil, schalottenlök & gräslök

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

6 burgare
  • 600 g sötpotatis
  • 2 ägg
  • 2 dl kikärtsmjöl
  • 3 dl kokt quinoa
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 msk fransk grov senap
  • 1 msk valnötsmör eller annat nötsmör
  • saften från ½ citron
  • en nypa salt
  • raps- eller jordnötsolja att steka i

Pepparrotsgräddfil

  • 3 msk finriven pepparrot
  • 3 dl gräddfil
  • salt

Till servering

  • 6 hamburgerbröd
  • smör
  • fint skivad schalottenlök
  • finhackad gräslök

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Lägg sötpotatisarna i en ugnssäker form och baka dem mitt i ugnen i cirka 45 minuter eller tills de är mjuka rakt igenom.
  3. Dela potatisarna på längden och gröp ur dem med en sked.
  4. Vispa äggen lätt i en matberedare med knivblad. Tillsätt sötpotatis, kikärtsmjöl, chilipulver, senap, nötsmör, citron­ saft och salt och pulsmixa så att alla ingredienser blandas. Lägg över smeten i en bunke och lägg i quinoan. Vänd runt med en sked så allt blandas.
  5. Ta en handfull smet i taget och forma till sex runda biffar, antingen för hand eller med hjälp av en stansring. Lägg biffarna på ett fat och täck med plastfilm. Låt stå i kylen i minst 1 timme, gärna längre, så håller de ihop bättre när du steker dem.
  6. Värm ugnen till 180 grader.
  7. Blanda pepparrot och gräddfil i en skål. Smaka av med salt och ställ åt sidan.
  8. Hetta upp några matskedar olja i en stekpanna. Stek biffarna i några minuter på medelvärme på båda sidor, tills de har lite färg och en fin yta. Lägg över i en ugnssäker form och efterstek dem mitt i ugnen i 5–10 minuter.
  9. Smöra bröden och stek dem hastigt i en stekpanna med snittytan ner. Lägg en biff i botten på varje bröd, klicka på pepparrotsgräddfil och toppa med schalottenlök och gräs­lök.