Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Quiche lorraine – recept på fransk klassisk paj

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 22 st har redan röstat

Ingredienser

1 stor paj eller 4 små

Pajskal

  • 150 g smör, kallt
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 3 msk vatten

Fyllning

  • 1 gul lök
  • 150 g rökt skinka
  • 250 g riven ost, till exempel Grevé
  • 4 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • svartpeppar, malen
  • olivolja till stekning

Så här gör du

  1. Pajskal: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär smöret i tärningar. Blanda hastigt ihop alla ingredienserna till pajdegen. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i 30 minuter.
  3. Fodra 4 små portionsformar eller en stor pajform, cirka 24 centimeter i diameter, med degen. Nagga i botten med en gaffel och förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 12 minuter.
  4. Fyllning: Skala, hacka och fräs löken i olivolja. Skär skinkan i tärningar. Varva skinka, lök och ost i pajskalet.
  5. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och salt till en äggstanning. Häll över äggstanningen och peppra. Grädda på nedersta falsen i ugnen i cirka 30–35 minuter. Om man gör mindre pajer går det fortare, cirka 20–25 minuter.