Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Quiche Lorraine – ost- och skinkpaj

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 42 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 125 g smör
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 1/2 purjolök
  • 150 g riven lagrad ost
  • 250 g varmrökt skinka, kassler eller bog i bit
  • 4 ägg
  • 2 dl gräddfil
  • 1 dl mjölk
  • salt, peppar

Till servering

  • blandad sallad

Så här gör du

  1. Lägg i mjöl, smör i bitar och salt i en matberedare med kniven monterad och kör 5–6 sekunder. Tillsätt vattnet och kör tills det bildas en degboll.
  2. Ta upp degen och tryck ut den i en pajform med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Plasta pajformen och ställ i kylen, 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda pajskalet i 10–15 minuter.
  3. Ansa, skölj och skiva purjolöken. Mikra skivorna med 1 matsked vatten i en skål i mikron, 30 sekunder. Sila av vattnet. Blanda purjolök, fint tärnad skinka och riven ost och fördela i pajskalet.
  4. Vispa ihop ägg, gräddfil och mjölk och krydda med salt och peppar. Häll blandningen över fyllningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen, cirka 30 minuter. Servera med en blandad sallad.