Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Quiche Bourguignon – recept på matpaj

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

6 bitar

Deg

  • 4 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g kallt smör
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 150 g rökt sidfläsk
  • 1 gul lök
  • 200 g färska champinjoner
  • 2 vitlöksklyftor
  • smör
  • 2 tsk timjan
  • 1/2 dl rött vin
  • 1 msk oxfond
  • 3/4 dl syltlök
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm nymald peppar
  • 3 dl grovriven lagrad ost
  • 1 ägg till pensling

Så här gör du

  1. Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.
  2. Låt vila i kylen i en plastpåse 30 minuter–1 timme.
  3. Tryck ut cirka 2/3 av degen i en pajform med löstagbar kant, 24–26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 1 timme i kylen. Låt även den lilla degbiten vila i kylen, inlindad i plast.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
  5. Tärna fläsket. Hacka lök och vitlök. Skär champinjonerna i fyra klyftor.
  6. Mjukstek löken i smör. Höj värmen och tillsätt fläsk och champinjoner. Stek tills fläsket är brynt och champinjonerna mjuka. Blanda i vitlöken mot slutet. Tillsätt timjan, vin och fond och låt koka in. Ta från värmen och blanda i syltlöken.
  7. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar.
  8. Kavla ut resten av degen till en tunn platta. Sporra ut remsor.
  9. Fördela fläskfräset i det förgräddade pajskalet. Strö på osten. Häll över äggstanningen. Lägg på degremsorna i ett fint mönster. Pensla dem med lätt uppvispat ägg.
  10. Grädda i mitten av ugnen tills pajen har fin färg, cirka 40 minuter.
Du kanske även gillar