Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Purjopaj med varmrökt lax & kummin


Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4-5 portioner

  • 1 dl grahamsmjöl eller fullkornsdinkel

  • 2 dl vetemjöl

  • 125 g margarin eller smör

  • 2 msk kallt vatten


Fyllning:


  • 1 stor purjolök

  • margarin eller smör att steka i

  • 2 tsk kummin

  • 300-400 g varmrökt lax

  • 150 g riven lagrad ost


Äggstanning:


  • 3 ägg

  • 1 dl majonnäs

  • 3 dl mjölk

  • salt och peppar


Topping:


  • rucola


Så här gör du

  1. Lägg grahamsmjöl eller fullkornsdinkel, vetemjöl och margarin eller smör i en matberedare och kör alltsammans i några sekunder.

  2. Tillsätt vatten och kör matberedaren­ i ytterligare några sekunder till en deg. Om du saknar matberedare, lägg alla ingredienser i en bunke och arbeta snabbt ihop alltsammans till en deg.

  3. Tryck ut degen i en pajform som mäter cirka 26 centimeter i diameter. Låt gärna degen sticka upp en bit över kanten på pajformen. Ställ pajskalet kallt i minst 30 minuter, gärna i frysen.

  4. Förgrädda pajskalet i 225 grader i cirka 10 minuter.

  5. Ansa och skär purjolöken i fina skivor och fräs den i margarin­ eller smör i en stekpanna. Blanda ner kumminfröna. Dela laxen i bitar. Bred ut purjolök, lax och ost i pajskalet.

  6. Vispa ihop ägg, majonnäs, mjölk, salt och peppar till en äggstanning. Häll äggstanningen över fyllningen och grädda pajen i 225 grader i cirka 35 minuter.