Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Purjolökspaj

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Pajdeg

  • 75 g smör
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 msk kallt vatten
  • 1/2 tsk salt

Fyllning

  • 200 g purjolök
  • 200 g blomkål
  • 1 vitlöksklyfta
  • olja till stekning
  • 1 1/2 dl crème fraiche
  • 1 msk senap, gärna dijon
  • 3/4 msk tomatpuré
  • 1/2 tsk (knappt) torr dragon
  • 1/2 tsk kinesisk soja
  • 2 msk hackad persilja

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Börja med att snabbt blanda ihop pajdegen, för hand eller i en matberedare.
  3. Klä en pajform, ca 20 cm i diameter, med degen och picka lite i botten med en gaffel.
  4. Förgrädda pajskalet i ca 20 minuter så att det får färg.
  5. Skär purjolöken i bitar och fräs i stekpannan tillsammans med lite olja. Lägg åt sidan en stund.
  6. Fräs blomkålen delad i små buketter i het panna med lite olja så att den får lite färg och lägg åt sidan.
  7. Finhacka vitlöken och fräs den mjuk i lite olja. Blanda ner crème fraiche, senap, tomatpuré, dragon och soja.
  8. Vänd ner purjolöken och blomkåls - buketterna i smeten och fyll pajskalet.
  9. Toppa med lite hackad persilja.