Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Purjolökspaj med västerbottensost

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 52 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 dl skalade sesamfrön
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 2 purjolökar
  • 2 msk smör
  • 1 burk ansjovisfiléer, à 125 g
  • 2 dl riven västerbottensost
  • 4 ägg
  • 3 dl gräddfil
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar

Till servering

  • krispig sallad, solrosskott och tomater

Så här gör du

  1. Pajdeg: Mixa samman vetemjöl, sesamfrön och smör till en smulig massa i en matberedare med kniven monterad. Tillsätt vattnet och kör tills en degboll bildas. Ta upp degen och tryck ut i pajformen, cirka 26 cm i diameter. Plasta formen och ställ i kylen 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen, cirka 10 minuter.
  3. Fyllning: Ansa och snitta purjolökarna på längden och skölj den noga. Skär lökarna i skivor. Fräs dem i en stekpanna med smör tills de är mjuka, cirka 10 minuter.
  4. Lägg hälften av purjolöken i det förgräddade pajskalet. Fördela ansjovisfiléerna ovanpå och avsluta med resten av purjolöken och riven västerbottensost.
  5. Vispa samman ägg, gräddfil, salt och peppar. Häll över fyllningen och lyft upp fyllningen lite med en gaffel, så att äggsmeten rinner ner. Grädda pajen i mitten av ugnen, cirka 25 minuter. Servera med krispig sallad.