Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pumparisotto

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 personer
  • Kombinationen av söt pumpa, salt parmesan och aromatisk rosmarin är en av mina favoriter.
  • 5 dl risottoris (avorio, arborio eller carnaroli)
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 liten morot, hackad
  • 1 selleristjälk, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 kvistar färsk rosmarin, bara bladen, hackade
  • 2 msk smör till stekning
  • 4 dl vitt vin av god kvalitet och med hög syra, gärna lite fruktigt och kryddigt som en gewürztraminer eller en torr muscat
  • 9 dl svag, het hönsbuljong
  • 3 dl små pumpatärningar, ca 1x1 cm (muscatpumpa eller butternutpumpa fungerar bra men det finns många andra goda varianter)
  • salt och svartpeppar efter smak
  • 1/2 dl färsk hackad dill
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 dl riven parmesanost

Så här gör du

  1. Fräs grönsakerna (utom pumpan) i smör tills de mjuknat. Lägg i rosmarin.
  2. Häll på riset och stek i någon minut medan du rör om.
  3. Häll på vinet och låt risotton koka upp. Nu är du i gång.
  4. Risotton tar cirka 30-40 minuter. Späd med buljong i omgångar och rör kontinuerligt, det är omrörningen som ger risotton dess krämighet eftersom stärkelse då lossnar från risgrynen.
  5. När du tror att du har cirka 10-15 minuter kvar, rör ner pumpatärningarna i risotton tillsammans med sista skvätten buljong.
  6. När risgrynen har lite tuggmotstånd men är genomkokta och pumpan har mjuknat är risotton klar. Dra då kastrullen av plattan, rör ner smör och ost, lägg på lock och låt risotton dra i 5 minuter. Smaka av med salt, svartpeppar och rosmarin.
  7. Servera risotton som den är med en sallad till eller som tillbehör till exempelvis lammkotletter eller lammstek.