Pumpakladdkaka med chokladglasyr

Foto: Lennart Weibull
Ingredienser
8 bitar
- 400 g pumpa t ex muskat eller butternut
- 200 g mörk choklad
- 150 g smör, rumstempererad
- 2 1/2 dl florsocker
- 3 ägg
- 2 dl mandelmjöl
Tryffel
- 1 1/2 msk smör
- 1 dl vispgrädde
- 150 g mörkchokladknappar eller hackad choklad
Garnering
- 2 msk rostade pumpafrön
- 1-2 krm flingsalt
Så här gör du
- Sätt ugnen på 225 grader. Dela, kärna ur och skär pumpan i klyftor. Lägg pumpan med köttsidan upp på en plåt med bakplåtspapper.
- Rosta pumpan i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills pumpan är helt mjuk. Låt svalna och gröp ur all pumpakött, kasta skalen.
- Sänk ugnen på 175 grader. Smält chokladen och låt den kalna, men inte stelna.
- Mät upp smör och pumpa i en matberedare monterad med en kniv och mixa ihop. Mixa i siktat florsocker.
- Rör i ett ägg i taget. Rör i chokladen. Mixa i mandelmjölet. Häll smeten i en kakform, ca 22 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper.
- Grädda i nedre delen av ugnen 20-30 minuter, kakan ska vara lite kladdig i mitten. Låt kakan kalna.
- Tryffel: Låt smöret smälta i en liten släpplättpanna. Tillsätt grädden och koka upp under omrörning.
- Ta pannan från värmen och rör i chokladen till en slät glasyr. Låt glasyren kallna och bre den över kakan. Garnera med rostade pumpafrön och flingsalt. Låt kakan stå kallt 1-2 timmar.

Du kanske även gillar
Populära recept