Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pumpakaka med äpple och torkade tranbär

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 20 st har redan röstat

Ingredienser

8 portioner

Botten

  • 125 g rumstempererat smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 4 dl vetemjöl

Fyllning

  • 1 kg pumpa cirka 500 g skalad
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 6 msk vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1/2 dl torkade tranbär
  • 2 äpplen

Tillbehör

  • 2 dl vaniljvisp

Så här gör du

  1. Mixa smör, socker och ägg smidigt. Rör ner mjölet och samla till en deg. Slå in den i plastfilm och låt den vila kallt i en timme. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord och en springform, cirka 20 cm i diameter. Ställ i kylen i 10 minuter. Nagga botten och ugnsbaka i 10 minuter. Låt svalna.
  2. Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Skala och gröp ur pumpan. Skär den i tärningar. Ångkoka tärningarna i en sil över kokande vatten tills de mjuknat. Låt svalna.
  3. Mixa pumpan till ett mos. Vispa socker och ägg smidigt och rör ner i pumpamoset. Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kanel. Rör ner i moset tillsammans med tranbären. Fördela på den förbakade pajbotten. Skala och kärna ur äpplet. Skär i tunna skivor. Stick ner i kakan. Grädda mitt i ugnen i 45 minuter tills den är fast. Prova med en sticka.
  4. Låt kakan svalna och servera den med vispad grädde.