Pumpakaka med äpple och torkade tranbär

Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Ingredienser
8 portioner
Botten
- 125 g rumstempererat smör
- 1 dl strösocker
- 1 ägg
- 4 dl vetemjöl
Fyllning
- 1 kg pumpa cirka 500 g skalad
- 1 dl strösocker
- 2 ägg
- 6 msk vetemjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk malen kanel
- 1/2 dl torkade tranbär
- 2 äpplen
Tillbehör
- 2 dl vaniljvisp
Så här gör du
- Mixa smör, socker och ägg smidigt. Rör ner mjölet och samla till en deg. Slå in den i plastfilm och låt den vila kallt i en timme. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord och en springform, cirka 20 cm i diameter. Ställ i kylen i 10 minuter. Nagga botten och ugnsbaka i 10 minuter. Låt svalna.
- Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Skala och gröp ur pumpan. Skär den i tärningar. Ångkoka tärningarna i en sil över kokande vatten tills de mjuknat. Låt svalna.
- Mixa pumpan till ett mos. Vispa socker och ägg smidigt och rör ner i pumpamoset. Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kanel. Rör ner i moset tillsammans med tranbären. Fördela på den förbakade pajbotten. Skala och kärna ur äpplet. Skär i tunna skivor. Stick ner i kakan. Grädda mitt i ugnen i 45 minuter tills den är fast. Prova med en sticka.
- Låt kakan svalna och servera den med vispad grädde.

Du kanske även gillar
Populära recept