Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pumpagnocchi med salviasmör

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 personer lite drygt
  • Det här receptet har jag lånat från Jaden Hair, en amerikansk matkreatör. Jag kom hem från en resa till New York där jag hade ätit den mest fantastiska pumpa- och parmesanpasta och jag finkammade nätet efter recept. Det här, som är ett av de mest minnesvärda, kommer från Jadens blogg Steamy Kitchen som är väl värd ett besök. Om ni aldrig har gjort gnocchi, låt er inte avskräckas. Det är enkelt och väl värt besväret!
  • 1 ,25 dl ricotta
  • 1 ,25 dl pumpapuré (se receptet på pumpapaj på sidan 57)
  • 1 ,25 dl riven färsk parmigiano reggiano (kosta på dig reggiano i just det här receptet!)
  • 1 äggula
  • 1 tsk citronzest (det yttersta skalet av citronen)
  • 1/2 tsk salt
  • 2 ,5 dl vetemjöl, siktat eller rört för att undvika klumpar
  • 3 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger av god kvalitet (kan uteslutas)
  • 15 blad färsk salvia
  • Garnering: hyvlad parmigiano reggiano

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Blanda pumpapuré, ricotta, äggula, citronzest och salt i en bunke. Häll eller sikta över hälften av mjölet och vänd in det i smeten med en slickepott. Häll på resten av mjölet och knåda mjukt och snabbt in det i degen. Försök att inte överarbeta degen eftersom den då blir seg. Degen ska kännas fuktig men inte kladda av sig om du trycker ett par fingrar mot den, i så fall behöver du lite mer mjöl.
  3. Häll ut degen på mjölat bakbord eller bänkskiva och dela den i fyra delar.
  4. Rulla ut en lång korv av en del i taget, cirka 2 centimeter i diameter, och skär i 2,5 centimeter stora bitar. Om du vill kan du trycka till gnocchin med en gaffel men det är absolut inte nödvändigt utan mest för tjusighetens skull.
  5. Hetta upp en stekpanna och stek gnocchin i omgångar, cirka 2 minuter på varje sida. Håll den färdiga gnocchin varm i ugnen.
  6. Torka ur stekpannan och hetta upp nytt smör och olja. Bryn smöret gyllene tillsammans med salviabladen som ska bli gyllenbruna och frasiga men inte brännas. Ta upp salvian och lägg åt sidan för att använda som garnering.
  7. Tillsätt eventuellt balsamvinägern till smöret och låt koka ihop i 1 minut. Häll sedan smöret över gnocchin, garnera med salviabladen och färskhyvlad parmesan och servera. Bjud svartpeppar till.