Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pumpacheesecake med grädde och pumpafröbrittle

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

8 bitar
  • 300 g pumpa
  • 300 g digestivekex
  • 75 g smält smör
  • 1 burk philadelphiaost, 200 g
  • 2 burkar ricotta à 250 g
  • 1 1/2 dl socker
  • 3 msk grädde
  • 3 ägg
  • 2 msk mannagryn

Till garnering

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 sats brittle, se separat recept

Pumpafröbrittle - till garnering av 1 kaka

  • 1 msk rapsolja
  • 1 1/2 dl socker
  • 1/2 dl saltade rostade pumpafrön

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela, kärna ur och skär pumpan i klyftor. Lägg pumpan med köttsidan upp på en plåt med bakplåtspapper. Rosta pumpan i mitten av ugnen cirka 25 minuter eller tills pumpan är helt mjuk. Låt svalna och gröp ur allt pumpakött, kasta skalen. Mixa pumpan till slät puré och låt kallna.
  2. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader.
  3. Finfördela kexen i matberedare monterad med en kniv. Tillsätt smöret och mixa ihop. Lägg och tryck ut blandningen över botten i en rund kakform, cirka 22 cm i diameter. Ställ i frysen cirka 10 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 10 minuter. Ta ut och låt kallna.
  4. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Vispa ihop philadelphiaost, ricotta, pumpapuré och socker i en bunke, med elvisp. Blanda i grädden och vispa ihop. Rör i ett ägg i taget. Blanda i mannagryn. Häll blandningen i kakformen. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter eller tills fyllningen har stelnat och fått fin färg. Låt kallna.
  5. Vispa och bred grädden på cheesecaken. Garnera med brittle.
  6. Pumpafröbrittle: Täck en ugnsplåt med bakplåtspapper och pensla papperet med rapsoljan.
  7. Häll sockret i en het liten släpplättpanna eller järnpanna med höga kanter (ca 20 cm i diameter) och låt stå på medelstark värme tills sockret börjar smälta. Låt sedan sockret smälta under oavbruten omrörning med en sked, öka värmen när sockret börjar kristalliseras, så att det smälter till ljusbrun karamell. Blanda snabbt i pumpafrön och häll genast massan på papperet och bred ut den. Låt kalna och stelna.
  8. Bryt i bitar.