Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pumpabröd med surdeg

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ingredienser

2 korgbröd
  • 300 g pumpa, till exempel butternut squash
  • 1 burk vetesurdeg, 150 g
  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 tsk havssalt
  • 2 msk brödsirap
  • 25 g rumsvarmt smör
  • 4 dl grovt rågmjöl
  • cirka 15 dl vetemjöl med hög proteinhalt

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Dela, kärna ur och skala pumpan. Riv den grovt.
  2. Lös upp surdeg och jäst i vatten i degbunken. Tillsätt salt, brödsirap, mjukt smör, pumpa, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa ­övertäckt 1 timme.
  3. Knåda degen smidig på mjölad arbetsbänk. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
  4. Forma degen till två bröd och lägg i mjölade brödkorgar med skarven uppåt. Låt dem jäsa, cirka 20 minuter. Stjälp upp bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa ytterligare, cirka 10 minuter.
  5. Skåra bröden med vass kniv och grädda dem i nedre delen av ugnen, cirka 45 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.