Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pudrade lantbrödsknutar

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

21 stycken
  • 60 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • 1 ägg
  • 12-13 dl lantbrödsmjöl (4 sädeslag)

Så här gör du

  1. Smält smöret och häll i mjölken och vattnet, värm tills degvätskan är 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en degblandare och häll på degvätskan. Blanda i salt, socker och ägg.
  3. Arbeta in lite lantmjöl i taget. Arbeta degen smidig i några minuter. Sätt plastfolie över bunken eller lägg på en bakduk. Låt degen jäsa i 30 minuter.
  4. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  5. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i tre bitar, forma varje bit till en längd, cirka 4-5 centimeter tjock. Skär upp (kubba upp) till 21 bitar totalt. Rulla ut varje bit till en längd som är cirka 1 centimeter tjock.
  6. Gör enkla knutar av alla längder. Lägg knutarna på plåtar med bakplåtspapper, en i mitten och sex stycken runtom så att det blir tre stora brödkakor. Strö över lite extra mjöl på toppen. Lägg över bakdukar och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
  7. Grädda mitt i ugnen i cirka 15-20 minuter. Låt bröden svalna på ett galler under bakduk.