Proteinbröd med emmer

Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Ingredienser
4 små bröd
- 50 g jäst
- 4 dl vatten, 37 grader
- 150 g kvarg
- 2 ägg
- 2 dl hampafrön
- ½ dl chiafrön
- 1 dl solroskärnor
- 2 tsk salt
- 4 dl fullkornsmjöl av emmer
- 6 dl vetemjöl
Till pensling
- ägg
- fullkornsmjöl av emmer
Så här gör du
- Smula ner jästen i en degblandare, häll på vattnet. Blanda ned kvarg, ägg, hampafrön, chiafrön, solroskärnor, salt och emmermjöl. Arbeta in lite i taget av vetemjölet. Arbeta degen smidig i cirka 4-5 minuter.
- Sätt plastfolie över bunken eller lägg på en bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
- Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i fyra bitar och forma till fyra små limpor, lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
- Pensla brödet med lätt uppvispat ägg och strö över lite emmermjöl. Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 25-30 minuter. Låt bröden svalna på ett galler under bakduk.

Du kanske även gillar