Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Prinsesstårta

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 20 st har redan röstat

Ingredienser

8 bitar
  • 1 lätt sockerkaka (se nedan) eller 1 förpackning med 3 tårtbottnar

Fyllning 1

  • 1-1 1/2 dl hallonsylt
  • 125 g färska hallon, mosade

Fyllning 2 (vaniljkräm)

  • 2 stora äggulor
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk maizena
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl standardmjölk
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde

Fyllning 3

  • 3 dl vispgrädde

Garnering

  • 1 förpackning färdigkavlat grönt marsipanlock
  • florsocker
  • blad och ros av marsipan

Lätt sockerkaka

  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 ägg
  • 2 dl socker

Så här gör du

  1. Sockerkaka: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Klä en kakform, ca 2 liter, med bakplåtspapper. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver.
  3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Rör ner mjölblandningen. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter, känn med provsticka.
  4. Låt kakan svalna något, stjälp upp och låt kallna. Dela i tre bottnar.
  5. Fyllning 1: Blanda ihop hallonsylt och de mosade hallonen.
  6. Fyllning 2: Blanda äggulor, strösocker och maizena i en rostfri eller släpplättkastrull. Blanda i grädde och mjölk i omgångar med visp. Sjud på svag värme under vispning tills blandningen tjocknat till kräm, den får inte koka. Låt krämen kallna och smaka av med vaniljsockret. Vispa grädden och vänd ner den i krämen försiktigt.
  7. Fyllning 3: Vispa grädden tjock.
  8. Dela sockerkakan i 3 bottnar. Bred hallonfyllningen på den understa botten, spara 1 cm kant runtom. Lägg på nästa botten. Bred på vaniljkrämen. Lägg på tredje botten och bred resten av grädden runtom och ovanpå, forma till en jämn kulle.
  9. Lägg på det färdigkavlade marsipanlocket. Tryck till runtom försiktigt. Jämna till kanterna på marsipanen.
  10. Sikta över florsocker. Garnera med blad och ros av marsipan.