Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Prinsesstårta med fågelbo

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 24 st har redan röstat

Ingredienser

10 bitar

Bottnar

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver

Sylt

  • 100 g hallon
  • 100 g jordgubbar
  • 2 msk strösocker
  • Vaniljkräm:
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 1 msk majsena
  • 1 msk strösocker
  • 1/2 vaniljstång delad och urskrapad, eller 1 tsk vaniljsocker

Gräddlager

  • 5 dl vispgrädde
  • Till garnering:
  • 500 g marsipan
  • Gul hushållsfärg
  • Florsocker att pudra med

Fågelbo

  • 100 g choklad
  • Godisägg

Så här gör du

  1. Förbered marsipanen! Det är lättast att kavla marsipanen om du färgar den dagen före och sedan plastar in marsipanen och låter den ligga över natten.
  2. Sätt ugnen på 185 grader.
  3. Bottnar: Smörj och bröa en springform eller sockerkaksform, cirka 20 centimeter i diameter.
  4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i cirka 10 minuter. Bland mjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta i det och vänd ihop till en jämn smet. Fyll upp smeten i formen och baka i cirka 25 minuter (känn med en sticka att kakan är färdig).
  5. Ta ut kakan och vänd upp den på ett fat, låt den kallna och skär upp i tre bottnar.
  6. Sylt: Lägg hallonen i en kastrull. Snoppa och skär jordgubbarna i bitar och lägg i kastrullen. Koka upp och låt koka ett par minuter. Tillsätt sockret och koka ytterligare några minuter. Låt sylten svalna helt.
  7. Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen i en rostfri kastrull och sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Den får inte koka. Häll upp krämen i en bunke och lägg på plastfilm. Låt krämen svalna och tag bort vaniljstången.
  8. Bred sylt över första botten och bred över hälften av vaniljkrämen. Lägg på nästa botten och upprepa. Lägg på den sista botten. Vispa grädden och bred den över tårtan och på kanterna. Forma en kulle av grädden på tårtan.
  9. Kavla ut marsipanen och täck tårtan med marsipan. Det är bäst att kavla ut mellan plast eller på en marmorbänk.
  10. Jämna till kanterna på marsipanen med en kniv. Pudra med florsocker.
  11. Fågelbo: Lägg in en plåt i frysen, minst 30 minuter. Smält chokladen och häll upp den i en engångsspritspåse. Klipp ett hål på cirka 2-3 millimeter och spritsa hastigt upp ränder längst med plåten.
  12. När chokladen börjar stelna, dra ihop den med en skarpa och forma hastigt till ett runt fågelbo, du måste jobba snabbt här. Lägg in nästet i kylen och låt det kallna.
  13. Garnera tårtan med chokladnästet och godisäggen.
1 kommentar om "Prinsesstårta med fågelbo"