Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Potatissoppa med knapriga kantareller

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 2-3 schalottenlökar eller 1 gul lök
  • 2 palsternackor
  • 700 g potatis
  • 3 msk majs- eller rapsolja
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 8-10 dl kokande vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • salt, peppar

Topping

  • 1/2 liter kantareller, rensade
  • 2 msk smör
  • salt, peppar
  • 1 litet knippe gräslök

Till servering

  • 8 scones, se recept nedan

Så här gör du

  1. Skala och hacka löken. Skala och skär palsternackan i små bitar. Skala och tärna potatisen.
  2. Fräs löken i oljan utan att den tar färg, cirka 3 minuter. Tillsätt palster­nackan och fräs cirka 3 minuter. Smula ner buljongtärningarna och fräs cirka 1 minut. Blanda i potatisen. Tillsätt hälften av vattnet och koka grönsakerna riktigt mjuka, cirka 25 minuter.
  3. Ta kastrullen från värmen och mixa soppan med stavmixer. Blanda i grädden. Späd soppan med resten av vattnet till önskad konsistens och ge den ett uppkok. Håll soppan varm.
  4. Skär stora svampar i bitar. Fräs kantarellerna knapriga i smöret 5-10 minuter. Salta, peppra och klipp över gräslöken. Toppa med kantareller. Servera med rostade scones.