Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Potatissoppa med citron och timjan


Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 26 st har redan röstat

De flesta potatissoppor är mixade och har en slät konsistens, men inte den här. Här är potatisen i bitar och det ger en helt annan upplevelse. Hemligheten med den här goda soppan är att potatisen får puttra i enbart grädde först vilket ger en fantastisk smak och simmig konsistens.


Ingredienser

3-4 port

  • 1/2 kg potatis av fast eller halvfast typ t ex Bintje eller Amandine

  • 1 medelstor gul lök

  • 2 msk smör

  • 2 1/2 dl vispgrädde

  • 5 dl grönsaksbuljong (eller kyckling)

  • 1 msk färska timjanblad (eller knappt 2/3 tsk torkad)

  • 1 liten citron, helst ekologisk

  • salt, nymald vitpeppar


Så här gör du

  1. Skala och tärna potatisen i sockerbitsstora bitar. Skala och hacka löken något finare. Smält smöret i en gryta och fräs löken mjuk på låg värme utan att den får färg. Tillsätt potatisen och vänd runt bitarna i smöret.

  2. Häll på grädden, låt alltsammans koka upp och sjud sakta under lock i 12-15 minuter eller tills potatisen är mjuk (men inte sönderkokt). Rör om ofta så att det inte bränns vid.

  3. Koka upp grönsaksbuljongen eller gör den på vatten från vattenkokaren och koncentrat.

  4. Rör ner timjan i soppan. Rör ner den heta buljongen. Finriv citronskalet precis före servering. Pressa saften från citronen. Smaka av med finrivet citronskal, 2-3 msk citronsaft, salt och peppar.