Potatisgratäng med rödbetor och citronkrisp

Foto: Thomas Carlén
Ingredienser
4 portioner
- 800 g potatis
- 2 dl mjölk
- 2 dl grädde
- 2 vitlöksklyftor
- salt, peppar
- 1 dl riven lagrad ost
- 400 g kokta rödbetor
Citronkrisp:
- 1 dl panko
- 2 msk rapsolja
- 1 vältvättad citron, rivet skal
Till servering:
- 1/4 vältvättad citron, zestat skal
- citrontimjan
- Stekta kasslertärningar
Så här gör du
- Sätt ugnen på 225 grader. Skala och klyfta potatisarna. Koka upp grädde, mjölk och skalade vitlöksklyftor i en gryta. Lägg ner potatisklyftorna och sjud under omrörning tills såsen blir krämig, cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Blanda ner riven ost och häll över i en smord ugnssäker form. Klyfta de kokta rödbetorna och fördela i formen. Gratinera i övre delen av ugnen, cirka 10 minuter.
- Fräs panko i en stekpanna med olja tills det blir krispigt. Smaksätt med rivet citronskal. Strö över gratängen och garnera med citronzest och citrontimjan. Servera med stekta kasslertärningar.

Du kanske även gillar
Populära recept