Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Potatisgratäng med rödbetor och citronkrisp

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 800 g potatis
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt, peppar
  • 1 dl riven lagrad ost
  • 400 g kokta rödbetor

Citronkrisp:

  • 1 dl panko
  • 2 msk rapsolja
  • 1 vältvättad citron, rivet skal

Till servering:

  • 1/4 vältvättad citron, zestat skal
  • citrontimjan
  • Stekta kasslertärningar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och klyfta potatisarna. Koka upp grädde, mjölk och skalade vitlöksklyftor i en gryta. Lägg ner potatisklyftorna och sjud under omrörning tills såsen blir krämig, cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  2. Blanda ner riven ost och häll över i en smord ugnssäker form. Klyfta de kokta rödbetorna och fördela i formen. Gratinera i övre delen av ugnen, cirka 10 minuter.
  3. Fräs panko i en stekpanna med olja tills det blir krispigt. Smaksätt med rivet citronskal. Strö över gratängen och garnera med citronzest och citrontimjan. Servera med stekta kasslertärningar.