Logga in här

Potatisgratäng med paprika

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 4 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1/4 krm vitpeppar
  • 10-12 medelsstora potatisar
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 3 msk skivade oliver
  • 1 msk olivolja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2-3 dl riven gratängost

Till garnering och servering

  • 1 sats rostade tomater, se recept här nedan
  • basilika
  • flingsalt, peppar

Ugnsrostade tomater

  • 1 ask cocktailtomater, ca 200 g
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • 1/2 msk socker

Så här gör du

  1. Ugnsrostade tomater: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg tomaterna i en liten ugnssäker form. Ringla över oljan. Salta och strö över sockret. Rosta i mitten av ugnen ca 30 minuter.
  2. Potatisgratäng: Blanda i grädde, salt och peppar i en bunke.
  3. Skala och skiva potatisen tunt (använd gärna mandolin) lägg efterhand i bunken och blanda med grädden. Låt stå i rumstemperatur ca 25 minuter.
  4. Skala och skiva löken. Dela, kärna ur skiva paprikan. Blanda lök och paprika med potatisen. Blanda i oliver.
  5. Värm ugnen till 200 grader. Gnid in en ugnssäker form med oljan och pressad vitlöksklyfta. Varva potatisen med grönsakerna, oliverna och grädden i formen i tre lager med osten mellan lagren, och jämna till ytan.
  6. Sätt formen i mitten av ugnen ca 50 minuter eller grönsakerna är mjuka och gratängen fått fin färg. Låt gratängen vila ca 15 minuter inför serveringen. Toppa med rostade tomater och basilika. Salta och peppra.