Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Potatisgratäng med fetaost och soltorkade tomater

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 11 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 12-14 potatisar, mjöliga
  • 1 rödlök
  • 3-4 soltorkade, marinerade tomater
  • 150 g fetaost
  • 1 tärning grönsaks- eller hönsbuljong
  • 4 dl vispgrädde
  • 150 g gratängost
  • salt och peppar
  • 2 msk strimlad basilika
  • 1 msk olivolja + 1 pressad vitlöksklyfta till formen

Så här gör du

  1. Skala och skiva potatisen. Skala och strimla löken. Strimla tomaterna. Smula fetaosten.
  2. Blanda buljong och grädde i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Blanda i gratängosten. Blanda i basilikan. Vänd ner potatis och lök och blanda väl. Blanda i tomaterna.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla en ugnssäker form med oljan och gnid in med vitlöken. Varva i potatisblandning och cirka ⅔ av fetaosten (spara resten av osten till garnering).
  4. Grädda i mitten av ugnen i cirka 60 minuter. Lägg eventuellt på en bit smörad aluminiumfolie i slutet av gräddningstiden så att den inte bränns vid.
  5. Låt gratängen vila inför serveringen i cirka 20 minuter.
  6. Garnera med den sparade fetaosten. Peppra. Toppa med basilikablad.