Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Potatisgratäng med fetaost och soltorkade tomater

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 58 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 12-14 potatisar, mjöliga
  • 1 rödlök
  • 3-4 soltorkade, marinerade tomater
  • 150 g fetaost
  • 1 tärning grönsaks- eller hönsbuljong
  • 4 dl vispgrädde
  • 150 g gratängost
  • salt och peppar
  • 2 msk strimlad basilika
  • 1 msk olivolja + 1 pressad vitlöksklyfta till formen

Så här gör du

  1. Skala och skiva potatisen. Skala och strimla löken. Strimla tomaterna. Smula fetaosten.
  2. Blanda buljong och grädde i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Blanda i gratängosten. Blanda i basilikan. Vänd ner potatis och lök och blanda väl. Blanda i tomaterna.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla en ugnssäker form med oljan och gnid in med vitlöken. Varva i potatisblandning och cirka ⅔ av fetaosten (spara resten av osten till garnering).
  4. Grädda i mitten av ugnen i cirka 60 minuter. Lägg eventuellt på en bit smörad aluminiumfolie i slutet av gräddningstiden så att den inte bränns vid.
  5. Låt gratängen vila inför serveringen i cirka 20 minuter.
  6. Garnera med den sparade fetaosten. Peppra. Toppa med basilikablad.
2 kommentarer om "Potatisgratäng med fetaost och soltorkade tomater"
  • Furree
    Furree

    Det låter väldigt gott. Dock är jag frågande till att tid för gratängen sätts till 45 min, vilket för mig skulle betyda tid för prepp och tillagning. Sen står det att den skall vara 60 min i ugnen. Då undrar jag: Är 45 min endast prepp tid + 60 min tillagningstid?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Furree

      Hej,
      Och tack för fråga. Ja, det stämmer – här anger vi tiden det tar att tillreda maten och sedan tillkommer tid i ugnen.
      Hoppas du gillar gratängen 🙂
      Med vänlig hälsning, Mitt kök-redaktionen