Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Potatisbrulee med lammfile och örtolja

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Denna rätt är så god och enkel. Potatisbrulee kan du förbereda innan, värma till och sedan bränna toppen på till servering. Örtoljan kan du ha stående i någon dag innan och köttet steker du snabbt.

Gillar du inte lamm funkar oxfilé, ryggbiff och kalvfile perfekt.

Ingredienser

4 portion beroende på skålstorlek

Potatisbrulee

  • 4 mellanstora potatisar, ex cecilepotatis
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl 3%mjölk
  • 3 Stora eller 4 små äggulor
  • 1 urskrapad vaniljstång
  • salt och vitpeppar efter smak
  • Socker och flingsalt till topping
  • 1 msk Socker

Örtolja

  • 1 Kruka blandade örter, timjan, oregano basilika
  • 1,5 dl olivolja
  • en skvätt citronsaft
  • salt och svartpeppar

Lammfile/oxfilé/kalvfile

  • 800 g lammfilé
  • Salt, vitpeppar och svartpeppar
  • smör till stekningen

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 110 grader. Skrapa ur en vaniljstång och lägg tillsammans med potatis och vatten. Koka potatisen mjuk. När den är färdigkokt, mixa den. Häll mjölk och grädde i en kastrull och låt koka upp och svalna något innan du häller den över uppvispade äggulorna och sockret. Vispa så äggulorna inte koagulerar! Blanda ner den mixade potatisen, salta och peppra. OBS! Smaka av så du inte saltar för mycket!!!! Häll smeten i smorda små formar och baka lågt i ugnen i vattenbad. Cirka 45 minuter eller tills krämen stannat. Låt svalna något (lite ljummen) innan du häller socker/salt på toppen och bränner av med brännare. Lägg ett lagom lager socker och strö flingsalt. Det ska bli en knäckig toppen.
  2. Örtolja: Häll alla ingredienser i en mixer och mixa den slät. Smaka av med citron, salt och peppar.
  3. Torka köttet. Krydda med salt och peppar. Stek köttet i smör på båda sidor. Lägg dem i en ugnsform och in i ugnen på 125 grader tills innertemperaturen når cirka 60 grader (smaksak). Låt köttet vila lite innan du skär upp.