Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Potatis- & västerbottenquiche med kantareller

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

10 bitar

Deg:

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 200 g smör, kylskåpskallt
  • 1 ägg, kylskåpskallt
  • 1–2 msk iskallt vatten
  • 1 msk vitvinsvinäger

Fyllning:

  • 2 knipplökar
  • 8 potatisar (800 g)
  • 1 bit rotselleri, ca 100 g
  • 3 msk smör & olja
  • salt, peppar

Äggsmet:

  • 4 ägg
  • 4 dl riven västerbottensost, 150 g
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 tsk dijonsenap
  • ½ tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Till garnering

  • 2–3 dl stekta kantareller
  • 3 msk skuren gräslök
  • nymalen svartpeppar

Så här gör du

  1. Mät upp mjölet i en skål. Lägg i smöret, skuret i små bitar. Finfördela smöret i mjölet med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare monterad med en kniv, till en smulig massa. Tillsätt ägg, vatten och vinäger och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform så att den täcker formens botten och kanter. Nagga degen med en gaffel och ställ i frysen cirka 15 minuter.
  2. Värm ugnen till 225 grader och förgrädda quichen i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
  3. Fyllning: Ansa och skiva löken, både den vita och gröna delen. Skala och skiva potatis och selleri i tunna skivor, använd gärna mandolin.
  4. Hetta upp hälften av smör & olja i en stor stekpanna, fräs löken under omrörning cirka 1 min och ta upp den på en tallrik. Fräs potatis och selleri i resten av matfettet cirka 10 minuter, utan att den tar färg. Rör om då och då.
  5. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader. Vispa ihop ingredienserna till äggsmeten i en bunke. Vänd ner lök, potatis och selleri och blanda väl.
  6. Häll fyllningen i quicheskalet och jämna till ytan. Grädda quichen i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter eller tills den är genomgräddad och fått fin färg. Låt vila i 30 minuter. Toppa med kantareller och gräslök. Peppra.