Potatis- och rotfruktsfräs med rimmat sidfläsk

Thomas Carlén
Ingredienser
4 person(er)
- 2 st potatisar
- 1 st palsternacka
- 1 st gulbeta
- 1 st polkagrisbeta
- 1 st vitbeta
- 1 st morot
- 100 g kålrot
- 100 g rotselleri
- 2 msk smör och rapsolja
- örtsalt, svartpeppar
- 2 dl lingon, tinade
- 1 st hackad schalottenlök, liten
- 1 st päron, skalat och tärnat
- 2 msk vit sirap
- 1 msk citron, pressad saft
- 0,5 st citronskal, zestat eller rivet
- 1 tsk rosmarin, hackad
- salt, peppar
Servera med:
- 400 g rimmat sidfläsk, skivat
- timjan
Så här gör du
- Skala och riv potatis och rotfrukter på den grova rivskivan i matberedaren eller på rivjärnet.
- Fräs potatis och rotfrukter i smör och rapsolja i en stor stekpanna på medelvärme tills de är mjuka, cirka 10 minuter. Rör om hela tiden. Smaksätt med örtsalt och svartpeppar.
- Blanda lingon, päron, sirap, citronsaft och skal med rosmarin till en salsa i en skål. Smaka av med salt och peppar.
- Skär eller klipp bort svålen på stekfläsket. Stek skivorna i stekpanna på båda sidor tills det får vacker färg. Låt det rinna av på hushållspapper innan serveringen. Servera rotfruktsfräset med lingon och strö över timjan.

Du kanske även gillar