Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Potatis- och purjolökssoppa – enkelt recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 12 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

  • 1 stor purjolök
  • 4 potatisar av mjölig sort
  • 1/2 glas torrt vitt vin
  • 1 l grönsaks- eller hönsbuljong (2 tärningar + vatten)
  • 1 dl crème fraiche
  • 1/2 krm muskot

  • 2 rejäla skivor lantbröd
  • 6 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 äpplen

  • 1/2 msk repad timjan

  • salt och nymalen svartpeppar

Så här gör du

  1. Snitta, skölj och skär purjolöken i strimlor. Skala potatisarna och skär i mindre bitar.

  2. Fräs purjolök och potatis i lite olivolja i en kastrull. Häll på vinet och låt det puttra en liten stund. Fyll på med buljongen och låt sjuda sakta i ca 15 minuter eller tills potatisen är helt mjuk.

  3. Kör soppan i mixern eller mixa med en stavmixer. Rör ner lite crème fraiche och smaka av soppan med lite muskot, salt och nymalen svartpeppar.

  4. Skär lantbrödet i tärningar. Hetta upp en stekpanna med rikligt med olivolja och vitlöksklyftor som du delat på hälften. Stek brödet gyllene och låt rinna av på hushållspapper. Skär äpplena i tärningar och stek dem med lite timjan i olivolja tills de fått fin färg.

  5. Häll upp soppan i skålar och toppa med äppeltärningar, krutonger och timjan.