Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Potatis- och purjolökssoppa – enkelt recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat

Ett härligt enkelt recept på en god klassisk soppa med potatis och purjolök som får lite mustigare smak när den kryddas med muskot. Ett perfekt middagstips som funkar till vardags och även till fest om det serveras med stekta äppeltärningar och krutonger. Laga och njut. Mums!

Ingredienser

4 portioner

  • 1 stor purjolök
  • 4 potatisar av mjölig sort
  • 1/2 glas torrt vitt vin
  • 1 l grönsaks- eller hönsbuljong (2 tärningar + vatten)
  • 1 dl crème fraiche
  • 1/2 krm muskot

  • 2 rejäla skivor lantbröd
  • 6 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 äpplen

  • 1/2 msk repad timjan

  • salt och nymalen svartpeppar

Så här gör du

  1. Snitta, skölj och skär purjolöken i strimlor. Skala potatisarna och skär i mindre bitar.

  2. Fräs purjolök och potatis i lite olivolja i en kastrull. Häll på vinet och låt det puttra en liten stund. Fyll på med buljongen och låt sjuda sakta i ca 15 minuter eller tills potatisen är helt mjuk.

  3. Kör soppan i mixern eller mixa med en stavmixer. Rör ner lite crème fraiche och smaka av soppan med lite muskot, salt och nymalen svartpeppar.

  4. Skär lantbrödet i tärningar. Hetta upp en stekpanna med rikligt med olivolja och vitlöksklyftor som du delat på hälften. Stek brödet gyllene och låt rinna av på hushållspapper. Skär äpplena i tärningar och stek dem med lite timjan i olivolja tills de fått fin färg.

  5. Häll upp soppan i skålar och toppa med äppeltärningar, krutonger och timjan.