Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Potatis- och purjolöksoppa – lyxigt och gott recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 13 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 4 potatisar
  • 2 msk smör
  • 2 purjolökar
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 5 dl vatten
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl crème fraiche
  • salt och peppar

Vitlöksbröd

  • ljust lantbröd
  • 50 g smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • flingsalt

Till servering

  • eventuellt hackad gräslök

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Skala och dela potatisen och skär purjolöken i strimlor. Fräs purjolöken i smör i en kastrull utan att den tar färg. Tillsätt potatisen, buljongtärningarna och vattnet och låt koka i ca 15 minuter.
  3. Mixa sedan alltihop till en slät soppa med hjälp av en matberedare eller en handmixer. Häll i mjölken och rör ner hälften av crème fraichen. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skiva brödet. Pressa i vitlöken i smöret och blanda väl. Stryk ordentligt med smör på varje brödskiva och lägg ut dem på en plåt. Strö över lite flingsalt. Sätt in i ugnen, men passa ordentligt! Servera varma och frasiga till soppan.
  5. Värm soppan lätt igen och servera i skålar, eventuellt med en klick crème fraiche och hackad gräslök. Servera med vitlöksbrödet