Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Potatis- och jordärtskockssoppa

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 16 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 450 g jordärtskockor
  • 2 potatisar
  • några droppar citronsaft
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 8 dl hönsbuljong
  • ½ dl vitt vin
  • 1 dl crème fraîche
  • salt
  • svartpeppar

Till servering:

  • färsk basilika
  • 1 dl crème fraîche

Brödkrutonger:

  • två skivor vitt formbröd
  • 2 tsk olivolja

Så här gör du

  1. Gör krutongerna först. Skär bort kanterna på formbördet och skär sedan i tärningar. Stek i olivoljan tills de blir gyllenbruna. Ställ åt sidan tills servering.
  2. Skala jordärtskockor och potatis och skär i små bitar. Lägg i kallt vatten. Droppa över lite citron så att de inte blir bruna.
  3. Hacka schalottenlöken och fräs den mjuk i smör i en kastrull. Tillsätt jordärtskockor och potatis. Fräs några minuter.
  4. Häll i buljongen och koka tills potatis och jordärtskockor är mjuka, cirka 10 minuter.
  5. Mixa direkt i grytan med en stavmixer. Vispa ner vin och crème fraîche. Låt koka under lock cirka 5 minuter och smaka av med salt och svartpeppar. Toppa med basilika, crème fraîche och brödkrutonger.