Potatis- och jordärtskockssoppa

Foto: Lena Djuphammar
Ingredienser
4 portioner
- 450 g jordärtskockor
- 2 potatisar
- några droppar citronsaft
- 1 schalottenlök
- 1 msk smör
- 8 dl hönsbuljong
- ½ dl vitt vin
- 1 dl crème fraîche
- salt
- svartpeppar
Till servering:
- färsk basilika
- 1 dl crème fraîche
Brödkrutonger:
- två skivor vitt formbröd
- 2 tsk olivolja
Så här gör du
- Gör krutongerna först. Skär bort kanterna på formbördet och skär sedan i tärningar. Stek i olivoljan tills de blir gyllenbruna. Ställ åt sidan tills servering.
- Skala jordärtskockor och potatis och skär i små bitar. Lägg i kallt vatten. Droppa över lite citron så att de inte blir bruna.
- Hacka schalottenlöken och fräs den mjuk i smör i en kastrull. Tillsätt jordärtskockor och potatis. Fräs några minuter.
- Häll i buljongen och koka tills potatis och jordärtskockor är mjuka, cirka 10 minuter.
- Mixa direkt i grytan med en stavmixer. Vispa ner vin och crème fraîche. Låt koka under lock cirka 5 minuter och smaka av med salt och svartpeppar. Toppa med basilika, crème fraîche och brödkrutonger.

Du kanske även gillar