Pot au feu på lamm med spenatpesto

Foto: Ove Lindfors
Ingredienser
6 portioner
- 2 kg lammkött med ben av rygg, bog eller bringa
- 1 msk salt per liter vatten
- 1 morot
- 1 gul lök
- 1 bit rotselleri
- persiljestjälkar
- 10 vitpepparkorn
- 5 kryddpepparkorn
- 2 nejlikor
- 3 lagerblad
Grönsaker
- 1 1/2-2 l köttbuljong
- 1 palsternacka
- 1 stor morot, skuren i skivor
- 2 fasta potatisar, skurna i klyftor
- 1 dm strimlad purjolök
- några blad savojkål, skurna i bitar
Spenatpesto
- 1 dl mandel
- 1 hackad vitlöksklyfta
- 2 dl strimlad babyspenat
- 1 dl olivolja
- flingsalt
- nymald peppar
Så här gör du
- Putsa köttet och lägg i en gryta. Häll på så mycket vatten att det täcker köttet och koka upp. Lyft upp köttet och spola av under rinnande vatten. Häll bort kokvattnet och diska ur grytan.
- Lägg tillbaka köttet i kastrullen, mät upp nytt vatten och häll på. Koka upp och skumma noga. Tillsätt 1 matsked salt per liter vatten, skalade och grovt skurna grönsaker, persilje- stjälkar och kryddor.
- Koka sakta under lock tills köttet lossnar lätt från benen, cirka 1 1/2 timme. Skumma eventuellt under kokningen så att buljongen är klar.
- Grönsakerna: Sila och koka upp buljongen. Lägg i rotfrukter och potatis. Koka sakta under lock cirka 10 minuter. Lägg i purjolök och savojkål och koka ytterligare 5 minuter.
- Servering: Lägg upp grönsaker, köttet som delats i mindre bitar och buljong i djupa tallrikar. Låt var och en krydda sin gryta med pesto.
- Peston: Mixa ingredienserna.

Du kanske även gillar
Populära recept