Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pot au feu på lamm med spenatpesto

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

6 portioner
  • 2 kg lammkött med ben av rygg, bog eller bringa
  • 1 msk salt per liter vatten
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 1 bit rotselleri
  • persiljestjälkar
  • 10 vitpepparkorn
  • 5 kryddpepparkorn
  • 2 nejlikor
  • 3 lagerblad

Grönsaker

  • 1 1/2-2 l köttbuljong
  • 1 palsternacka
  • 1 stor morot, skuren i skivor
  • 2 fasta potatisar, skurna i klyftor
  • 1 dm strimlad purjolök
  • några blad savojkål, skurna i bitar

Spenatpesto

  • 1 dl mandel
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 2 dl strimlad babyspenat
  • 1 dl olivolja
  • flingsalt
  • nymald peppar

Så här gör du

  1. Putsa köttet och lägg i en gryta. Häll på så mycket vatten att det täcker köttet och koka upp. Lyft upp köttet och spola av under rinnande vatten. Häll bort kokvattnet och diska ur grytan.
  2. Lägg tillbaka köttet i kastrullen, mät upp nytt vatten och häll på. Koka upp och skumma noga. Tillsätt 1 matsked salt per liter vatten, skalade och grovt skurna grönsaker, persilje- stjälkar och kryddor.
  3. Koka sakta under lock tills köttet lossnar lätt från benen, cirka 1 1/2 timme. Skumma eventuellt under kokningen så att buljongen är klar.
  4. Grönsakerna: Sila och koka upp buljongen. Lägg i rotfrukter och potatis. Koka sakta under lock cirka 10 minuter. Lägg i purjolök och savojkål och koka ytterligare 5 minuter.
  5. Servering: Lägg upp grönsaker, köttet som delats i mindre bitar och buljong i djupa tallrikar. Låt var och en krydda sin gryta med pesto.
  6. Peston: Mixa ingredienserna.