Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Portionspajer med spenat och fetaost

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Fantastiskt goda små filodegspajer med spenat och fetaost. Här har jag valt att göra portionspajer som passar bra som förrätt eller på buffén men det går lika bra att gör en stor paj.

Ingredienser

1 portion
  • 1 pkt filodeg
  • olivolja
  • 400 gram fryst bladspenat
  • 1/2 purjolök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1/2 citron, zesten
  • salt och peppar
  • 200 gram fetaost
  • körsbärstomater

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tina bladspenaten och pressa ur all vätska. Skiva vitlöken tunt och strimla purjolöken.
  3. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek löken så att den blir mjuk och glansig, tillsätt bladspenaten och riv över zest från 1/2 citron. Salta och peppra.
  4. Pensla en muffinsformplåt med olivolja. Ta ur filologen ur förpackningen och klipp arken i fyrkanter, ca 15*15 cm (endast om du gör portionspajer). Lägg en fuktig kökshandduk över.
  5. Klä varje muffinsform med ett ark i taget, pensla varje ark med olivolja innan du lägger på nästa. Variera riktningen på arken lite så att tjockleken blir densamma överallt. Tre till fyra lager blir bra, om du gör en stor paj behövs det några fler lager.
  6. Fördela spenaten i formarna och toppa med smulad fetaost och några halverade körsbärstomater. Klipp till kanterna på degen om det behövs. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, så att pajerna får fin färg. Om du gör en stor paj, förläng tiden i ugnen till ca 15-20 minuter. Servera på en salladsbädd eller med en sallad bredvid.