Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Porterstek – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 12 st har redan röstat

Ingredienser

8 portioner
  • 1 1/2 kg nötinnanlår, rostbiff eller fransyska
  • 1 dl vetemjöl
  • smör, till stekning
  • 1 msk hackad timjan 5 enbär
  • 5 svartpepparkorn salt
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 1/2 l köttbuljong
  • 1 flaska porter, cirka 33 cl
  • 3 dl portvin
  • 1 1/2 dl soja, kinesisk
  • 1 msk majsena, till redning

Marinerade morötter

  • 4 morötter, blandade färger, lila, gula och orange
  • 1 msk citronsaft
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 2-3 msk raps- eller olivolja
  • 1 tsk flytande honung

Vitlöksstekta morötter

  • 4 morötter
  • smör, till stekning
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt & malen svartpeppar
  • 2 msk hackad persilja

Potatis- & morotsmos

  • 1 kg mjölig potatis, (10 stycken)
  • 400 g morötter, (cirka 4 stycken)
  • 200 g rotselleri
  • 15 g smör
  • 1/2-1 dl mjölk
  • salt & malen vitpeppar

Tillbehör

  • vinbärsgelé

Så här gör du

  1. Strö ut vetemjölet på en tallrik och rulla steken i mjölet.
  2. Stek köttet i smör i en gryta. Lägg i timjan, enbär, svart­ peppar och strö över salt.
  3. Skala morötterna och löken och skär i stora bitar och lägg ner i grytan. Häll på buljongen, portern, portvinet och sojan. koka upp och sjud köttet i cirka 1 1⁄2 timme till en inner­ temperatur på 7075 grader.
  4. Sila av skyn och koka ner till hälften, red med lite majsena utrört i kallt vatten.
  5. Marinerade morötter: Skala och hyvla morötterna tunt på längden med en mandolin eller med en osthyvel.
  6. Lägg de hyvlade morötterna i en skål. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och häll över morötterna.
  7. Vitlöksstekta morötter: Skala och skiva morötterna på snedden. Stek morötterna i smör och vitlök på medelhög värme, salta och peppra. Strö över persilja.
  8. Potatis- & morotsmos: Skala potatisen, morötterna och sellerin och skär i stora bitar. Koka potatisen och rotfrukterna mjuka i lätt saltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen och rotfrukterna, tillsätt smör och mjölk. Smaka av med salt och peppar.
  9. Skär upp köttet och servera med de olika morötterna och vinbärsgelé.