Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Portergryta – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 290 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner
  • 1 kg fransyska
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 50 cl porter
  • 1 1/2 dl koncentrerad svartvinbärssaft
  • 1/2 dl kinesisk soja
  • 1/2 dl kalvfond
  • 6 enbär
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 +2 morötter
  • 2 dl grädde
  • 2 msk vetemjöl
  • salt, peppar

Garnera med

  • persilja

Servera med

  • kokt potatis

Så här gör du

  1. Putsa och skär köttet i kuber, cirka 3 × 3 × 3 centimeter. Skala och klyfta lökarna, skala och skiva vitlöken. Skala och skär morötterna i skivor.
  2. Lägg porter, saft, soja, kalvfond, enbär, svartpeppar, lök, vitlök och en skivad morot i en stor gryta och låt koka 5 minuter.
  3. Lägg ner köttet, lite i taget, så att buljongen kokar hela tiden. Rör om och låt köttet sjuda under lock, cirka 1 timme. Känn efter att köttet är mört.
  4. Vispa samman grädde och mjöl till en redning och rör ner i buljongen. Tillsätt resten av morotskivorna och låt koka 5 minuter under ­omrörning. Smaka av med salt och peppar. ­Servera med kokt potatis.
4 kommentarer om "Portergryta – recept"
  • Mickekba
    Mickekba

    Nu har jag lagat mat i många år, och porterstek ett antal gånger, men många undrar kanske vart löken skall i och vad 50 Porter är. Löken lägger man i direkt och det skall vara 5 dl porter.

  • adliH
    adliH

    Missat i receptet som ovan nämnt, när och att man ska ha i portern och löken.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till adliH

      Hej,
      Stort tack för att du uppmärksammade oss på detta. Nu är receptet uppdaterat och det står nu när både lök och porter ska i.
      Lycka till med matlagningen.
      Mitt kök-redaktionen