Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pompuski med vitlökssås

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

12 bullar
  • 1/4 pkt jäst, cirka 12,5 g
  • 3 dl ljummen mjölk, 37 grader
  • 2 msk socker
  • 1/2 msk salt
  • 6-7 dl vetemjöl + cirka 3 msk till utbakningen
  • 1/2 msk bakpulver
  • 50 g smör, tärnat och rumstempererat
  • 1 ägg

Till garnering

  • vallmofrö och/eller flingsalt

Sås

  • 3 pressade eller finrivna vitlöksklyftor
  • 1 krm salt
  • 2 msk olja
  • 5 msk ljummet vatten

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i hushållsassistentens bunke. Blanda i mjölk, socker och salt. Blanda i 4 dl av mjölet. Låt maskinen blanda smeten cirka 10 minuter. Täck över med en bakduk och jäs 1 1/2 timme.
  2. Blanda 2 dl av mjölet med bakpulvret och arbeta det och smöret i smeten till en smidig deg. Blanda i lite mera mjöl om det behövs.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12-16 bitar. Rulla dem till bullar och lägg dem på en plåt eller i en form med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 15 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Garnera med vallmofrön och/eller flingsalt. Grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter.
  6. Blanda ingredienserna till vitlökssåsen under tiden.
  7. Ta ut bullarna och ringla över vitlökssåsen.