Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Polska piroger med surkål, karljohan och stekt fläsk

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Härliga piroger med mustiga smaker.

Ingredienser

4 portioner
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 1/2 dl kokande vatten
  • 1/2 dl kallt vatten
  • 1 msk olivolja
  • 300 g surkål
  • 300 g färsk karljohanssvamp eller motsvarande mängd torkad och sedan blötlagd, tärnad
  • 2 lagerblad
  • 1 gul lök, tunt skivad
  • 250 g stekfläsk, skuret i mindre bitar
  • 100 g smör till stekning

Servering

  • persilja till servering

Så här gör du

  1. Fräs löken tillsammans med lagerblad i smör, tillsätt sedan svampen och stek tills den fått färg. Lägg i surkålen och stek i ytterligare någon minut. Smaka av med salt och peppar. Lägg åt sidan och låt svalna.
  2. Gör sedan degen. Sikta vetemjölet ner i en bunke och blanda med saltet.
  3. Tillsätt det kokande vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Låt sedan vila i 10 minuter.
  4. Arbeta in det kalla vattnet och låt degen vila i ytterligare 15 minuter.
  5. Tillsätt oljan och knåda till degen blir mjuk och elastisk.
  6. Kavla ut degen på en mjölad bänk tills den är cirka 3 mm tjock. Stick sedan ut rundlar på cirka 6 centimeter i diameter med en utstickare eller ett glas.
  7. Fyll rundlarna med lite fyllning och vik ihop kanterna så att du får fina små halvmåneformade dumplings.
  8. Koka dem i lättsaltat vatten i 10 minuter. Ta upp och låt rinna av.
  9. Stek fläsket på hög värme tills det fått fin färg och är knaprigt. Lägg åt sidan.
  10. Stek pirogerna i smör tills de fått en fin färg, och servera tillsammans med det stekta fläsket och lite färsk persilja.