Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Polkagrisar

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 21 st har redan röstat
Polkagrisar
PERNILLA WÄSTBERG

Polkagrisen är söt och god och kommer i alla former. Pröva att göra småkarameller, käppar, klubbor och stänger!

Ingredienser

100 st små karameller
  • 1 kg socker
  • 2 dl vatten
  • 1 msk ättika
  • 100 gram glukos
  • några droppar röd karamellfärg
  • 20-25 droppar pepparmyntsolja
  • neutral matolja

Så här gör du

  1. Blanda socker, vatten, ättika och glukos i en rostfri kastrull.
  2. Värm och rör om då och då. Koka tills vätskan är 150 grader - tänk på att du ska ta temperaturen mitt i vätskan, inte vid botten. Det går bra att mäta med en vanlig stektermometer.
  3. Ta av kastrullen och blanda i pepparmyntsoljan.
  4. Dela i två delar, cirka 1/4 av massan för sig och cirka 3/4 för sig, och häll ut på silikondukar, oljad marmorplatta eller annat oljat värmetåligt underlag. Stoppa massan från att rinna ut med en oljad stekspade. Vik in kanterna mot mitten.
  5. Häll några droppar röd karamellfärg på den lilla massan och blanda med en sked. Fortsätt vika när det behövs och se till att massan är jämnt rödfärgad.
  6. När den vita massan svalnat till cirka 90 grader ska du börja arbeta den. Använd värmetåliga handskar. Knåda den vita massan för att arbeta in luft i degen. Har du en krok kan du hänga massan där och dra den, annars knådar, drar och viker du på bakbordet.
  7. Forma den vita massan till en tjock rulle. Dela den röda massan i tre delar och gör tre rullar av den.
  8. Lägg ut de röda rullarna jämt på den vita rullen. Rulla så att de fastnar.
  9. Dela massan igen till en mer hanterbar bit, fortsätt rulla och snurra nu också massan så att det blir ett spiralformat mönster.
  10. Nu kan du forma polkagrisarna som du vill: Rulla en stor bit och forma till en käpp, gör en rulle och klipp den i småbitar med en sax så att det blir små kuddar, snurra ihop och gör en klubba genom att sticka en glasspinne eller obehandlad blomsterpinne i - det är bara att skapa som man vill. Låt ligga och svalna var för sig.
2 kommentarer om "Polkagrisar"
    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Caroline Björkman

      Hej Caroline, Använd ca 20-25 droppar pepparmyntsolja i receptet. Tack för att du gjorde oss uppmärksamma på det som saknades i receptet. Lycka till med polkagrisarna! Vänliga hälsningar Mitt kök-rdaktionen

Du kanske även gillar