Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Plommontarte med mandelkräm

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

8-10 portioner

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 dl strösocker
  • 125 g smör
  • 1 ägg

Fyllning

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 100 g florsocker, drygt 1 1/2 dl
  • 3 ägg
  • 100 g mald skållad mandel eller mandelmjöl, cirka 3 dl
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 2 msk mandellikör
  • ca 10 plommon

Servera med

  • florsocker
  • vispad grädde

Så här gör du

  1. grader- 200 grader
  2. Lägg vetemjöl, socker och smör i skålen till matberedaren med kniven monterad och kör till en smulig massa. Tillsätt ägget och kör till en degboll. Tryck ut degen i en pajform, så den täcker botten och kanter. Plasta och ställ i kylen 30 minuter. Nagga botten och förgrädda i 10 minuter i mitten av ugnen, 225 grader. Låt svalna.
  3. Vispa smör och florsocker vitt och fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa kraftig. Vispa ner mandel blandat med vetemjöl. Smaksätt med mandellikör och rör om till en smet. Lägg smeten i pajskalet.
  4. Dela plommonen i 4 klyftor. Stick ner dem tätt i smeten med ena spetsen uppåt. Grädda i nedre delen av ugnen vid 200 grader, cirka 25 minuter tills smeten stannat och fått fin färg. Låt svalna något och sikta över florsocker innan serveringen. Servera med vispad grädde.