Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Plommonspäckad fläskkarré

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 11 st har redan röstat

Hederlig och gammaldags mat. Gör gärna lite extra. Den är nästan ännu godare dagen efter.

Ingredienser

6 personer
  • 1 ,3 kg benfri fläskkarré
  • Ca 12 kärnfria plommon
  • Salt och peppar
  • 1 tsk malen ingefära
  • 6 små äpplen

Sås

  • 7 dl sky plus
  • 1/2 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl matlagningsgrädde

Till servering

  • Kokt potatis
  • Äppelmos
  • Gelé
  • Inlagd gurka

Så här gör du

  1. Skär små snitt, cirka 1 1/2-2 cm djupa lite här och var över karrén. Halvera plommonen och stoppa in dem i hålen. Salta, peppra och strö över ingefäran.
  2. Stick in en termometer i den tjockaste delen av karrén. Lägg den i en ugnsfast form och sätt in den i nedre delen av ugnen på 175 grader. Stek tills termometern visar 83-85 grader. Det tar cirka 1 1/2-2 timmar. Låt äpplena steka med den sista halvtimmen. Skär ett kryss i dem och lägg dem runt steken.
  3. Ta ut steken och låt den vila i cirka 10 minuter. Linda eventuellt in den lätt i foliepapper.
  4. Vispa ur formen med vattnet och mät upp skyn. Lägg den i en kastrull. Tillsätt en buljongtärning och låt koka upp under vispning. Rör ut mjölet i lite vatten. Vispa ner redningen och låt koka i 2-3 minuter. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar.
  5. Skär steken i skivor och servera med sås, potatis, äpplen och äppelmos, gelé och inlagd gurka.