Plommonpaj med mazarinfyllning och crème chantilly

Foto: Thomas Carlén
Ingredienser
10 portioner
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 125 g smör
- 1/2 dl strösocker
- 1 äggula
Fyllning
- 300 g mandelmassa
- 100 g rumsvarmt smör
- 1/2 krm bittermandelarom
- 3 ägg
- 2 msk vetemjöl
- 8-10 plommon
Crème chantilly
- 4 dl vispgrädde
- 1 vaniljstång eller tsk vaniljpasta
- 2 msk florsocker
Till garnering
- florsocker, chokladmynta
Till servering
- crème chantilly
Så här gör du
- Sätt ugnen på 200 grader. Mixa snabbt ihop vetemjöl, smör i bitar, strösocker och äggula till en deg i matberedaren med kniven monterad. Tryck ut degen i en pajform, cirka 24 cm i diameter. Ställ in i kylen 30 minuter.
- Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen, cirka 12 minuter. Mixa samman mandelmassa, smör, bittermandelarom, ägg och vetemjöl till en slät fyllning och fördela i pajskalet.
- Dela och kärna ur plommonen och skär i smala klyftor. Stick ner dem i smeten. Grädda mitten av ugnen, cirka 25 minuter. Låt svalna på bakgaller. Sikta över florsocker innan serveringen. Servera med crème chantilly.
- Crème chantilly: Vispa grädden mjukt fluffig. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna från vaniljstången och blanda i grädden eller blanda med vaniljpasta. Smaka av med florsocker. Häll upp i en skål och servera till pajen.

Du kanske även gillar
Populära recept