Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Plommonpaj med mazarinfyllning och crème chantilly

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 13 st har redan röstat

Ingredienser

10 portioner

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 äggula

Fyllning

  • 300 g mandelmassa
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1/2 krm bittermandelarom
  • 3 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 8-10 plommon

Crème chantilly

  • 4 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång eller tsk vaniljpasta
  • 2 msk florsocker

Till garnering

  • florsocker, chokladmynta

Till servering

  • crème chantilly

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Mixa snabbt ihop vetemjöl, smör i bitar, strösocker och äggula till en deg i matberedaren med kniven monterad. Tryck ut degen i en pajform, cirka 24 cm i diameter. Ställ in i kylen 30 minuter.
  2. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen, cirka 12 minuter. Mixa samman mandelmassa, smör, bittermandelarom, ägg och vetemjöl till en slät fyllning och fördela i pajskalet.
  3. Dela och kärna ur plommonen och skär i smala klyftor. Stick ner dem i smeten. Grädda mitten av ugnen, cirka 25 minuter. Låt svalna på bakgaller. Sikta över florsocker innan serveringen. Servera med crème chantilly.
  4. Crème chantilly: Vispa grädden mjukt fluffig. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna från vaniljstången och blanda i grädden eller blanda med vaniljpasta. Smaka av med florsocker. Häll upp i en skål och servera till pajen.